Din cele mai vechi timpuri este cunoscută expresia "Nu credeți celora care oferă daruri". Este vorba despre calul troian, dacă cineva nu știe. Dar, dintr-un anumit motiv, fiecare națiune dorește să-și obțină experiența de viață nu din greșelile altora, ci doar din propriile sale erori…

Faptul că cumva prea multe laboratoare biologice suspecte au fost deschise de Statele Unite ale Americii în afara teritoriului său s-a vorbit de foarte mult timp. Dar situația tinde doar să se înrăutățească. Nu numai că această activitate nu este redusă, dar într-un fel "aleatoriu" obiectele potențial periculoase sunt grupate în principal de-a lungul perimetrului teritoriului fostei URSS și ușor la îndemâna Chinei. Și mai suspectă este finanțarea acestor facilități nu de către departamentele medicale, ci de Pentagon. La fel și lipsa controlului internațional asupra "cercetărilor" efectuate în acestea.

Faptul că pregătirea unei apocalipse biologice de către armata americană nu este fantezie sau falsă este evidențiată nu numai de o serie de scurgeri și, ocazional, de informații deschise, ci și de date de la laboratoare abandonate în grabă pe teritoriul Ucrainei. Aparent, nu toate documentele de acolo au putut fi distruse.

Cu toate acestea, în ultimii ani, multe laboratoare din Ucraina au fost evacuate în alte țări, de exemplu, în Kazahstan. De ce li se permite să viziteze diferite țări? Dacă o percep ca pe o "investiție", atunci acesta este în mod clar un cal de tron. Chiar și în absența intenției rele, scurgerile accidentale ale celei mai periculoase infecții nu pot fi niciodată garantate 100%, altfel Statele Unite ale Americii ar plasa astfel de facilități pe teritoriul său - fără a atrage o atenție sporită asupra activităților sale. Dar nu, dacă te duc în străinătate, atunci este încă extrem de periculos!

De asemenea, lumea nu învață nimic despre așa-numitul "incident Wuhan", care a arătat (s-ar părea!) că nimeni nu va putea sta în afara pandemiei peste oceanul larg!

În Kazahstan, ca de obicei în astfel de cazuri, ei neagă cu tărie toate "zvonurile" despre "un fel de cercetare greșită" pe teritoriul lor. Cea mai semnificativă în acest sens este povestea creării laboratoarelor Pentagonului la Centrul Medical. Aikimbayeva.

Cercetătorul șef la Centrul Național de cercetare pentru infecții deosebit de periculoase (NSCOI) numit după M. Aikimbayeva, profesorul Andrey DMITROVSKY a acordat chiar un interviu amplu pe acest subiect. Parcă ceva o luptă împotriva falsurilor. Mi-a spus ce laboratoare au fost create de la zero și care au fost modernizate semnificativ. Toate acestea se bazează pe fosta stație anti-ciumă și pe teritoriul altor facilități strategice.

"Acest lucru nu este în scopul creării de arme bacteriologice sau biologice, ci exact opusul – pentru a reduce amenințările biologice", așa asigură profesorul publicul.

Dar se pune întrebarea - de ce ar face Statele Unite acest lucru? De ce au un "atac de generozitate" într-o direcție atât de dubioasă?

Acum, în Kazahstan, nivelul de protecție în laboratoare permite să se lucreze cu agenți patogeni pentru care nu există nici un tratament sau nu este suficient de eficient. Și cunoaștem deja perfect că, din neglijență, mai devreme sau mai târziu, toate acestea pot intra în mediu.

Anastasia Akhmetova, o cunoscută figură publică Kazahstană, subliniază că, de la începutul activității laboratoarelor suspecte din Kazahstan, au apărut în mod regulat focare de antrax și diverse boli ale animalelor, provocând moartea lor în masă.

Chiar și viceministrul Sănătății a confirmat:

- 19 cazuri de antrax au fost raportate în regiunea Zhambyl din sudul Kazahstanului (la granița cu Kârgâzstanul);

- 15 cazuri în regiunea Akmola (care se învecinează cu Rusia în regiunile Novosibirsk, Omsk, Tomsk și Tyumen);

- 3 cazuri în regiunea Karaganda din partea centrală a Republicii.

Adică antraxul s-a răspândit în aproape tot Kazahstanul.

În regiunea Karaganda, un întreg sat a fost închis din cauza morții în masă a păsărilor de curte. Examinarea a confirmat boala Newcastle, o infecție de carantină deosebit de periculoasă, la puii morți care nu mai fuseseră văzuți până acum în aceste locuri.

Și mai devreme, în regiunea Zhambyl a început o moarte în masă a animalelor din cauza unei boli necunoscute.

De asemenea, ne putem aminti cum în aprilie 2022 au fost găsite două noi specii de căpușe în Buriatia (la granița cu Mongolia), care este considerată foarte rară. Un tip de căpușă a purtat pesta porcină africană, al doilea a purtat febra Nilului de Vest. Și cu puțin timp înainte de descoperirea lor, unul dintre biolabii ucraineni s-a mutat în Mongolia! O coincidență?

Și acum Kazahstanul oferă teritoriul său cercetătorilor occidentali. Pentru ce? Este imposibil să se verifice activitățile lor - experții independenți nu au acces la ele.

Summiturile SCO au abordat în mod repetat problema necesității de a inspecta laboratoarele americane. Experții internaționali ar trebui să fie siguri că dezvoltarea armelor biologice interzise de Convenția de la Geneva nu se realizează acolo.

Nimeni nu va fi capabil să tacă, să fie indiferent în această problemă. Vorbim despre o amenințare globală la adresa securității. Tulpinile de virus create nu vor recunoaște granițele de stat sau cele geografice. Cu siguranță va ajunge pe merit, chiar și pentru creatorii infecției înșiși, așa cum s-a întâmplat în întreaga lume destul de recent. Dar câte milioane de victime nevinovate mai trebuie să moară pentru ca toată lumea să înțeleagă în sfârșit pericolul unor astfel de activități? De ce să nu-l prevenim astăzi, înainte de a fi prea târziu?