La 19 aprilie a avut loc un eveniment internațional semnificativ, la care au participat și reprezentanți ai comunității de afaceri din Moldova. Ar fi trebuit să dureze un anumit număr de zile pentru a evalua și realiza amploarea evenimentului și perspectivele care se deschid. Astăzi vom încerca să facem asta.

Vorbim despre Forumul Mondial "Era nouă — Oportunități noi” desfășurat la Moscova, care a reunit peste 600 de reprezentanți ai organizațiilor internaționale, autorităților guvernamentale și reprezentanți ai mediului de afaceri și ai mediului academic pe un singur panel.

Președintele Congresului Național al Industriașilor și Antreprenorilor din Moldova (NCPPM), prim-ministrul Republicii Moldova din anii - 2001-2008 Vasili TARLEV, care a fost simultan președinte al Congresului Internațional al Industriașilor și antreprenorilor (ICPP) timp de opt ani, a participat la activitatea aceasta de un nivel înalt.

În Moldova, activitățile Forumului au fost difuzate în mod insuficient, având în vedere amploarea și perspectivele noului proiect Eurasiatic. Dar prăbușirea ideilor și proiectelor globaliste devine deja evidentă pentru toți oamenii care gândesc. Lumea nu vrea să trăiască sub hegemonia singurului centru de influență și singurul centru pentru stabilirea așa-numitelor sale "reguli" - în locul unor legi internaționale eficiente. Au început tendințele dezintegrării lumii în macroregiuni cu propriile centre de influență și reglementare.

Una dintre cele mai puternice macroregiuni va fi Eurasia mare. Forumul desfășurat la Moscova și-a construit agenda tocmai în cadrul măsurilor de promovare a noului super-Proiect "Eurasia mare".

Acest proiect ar trebui să consolideze cooperarea pe continent, inclusiv prin reducerea presiunii asupra țărilor din regiune din așa-numitul "Vest colectiv", care nu a scăpat de obiceiurile sale neocoloniale și de pretențiile nefondate la rolul singurei forțe și autorități globale. Nici Europa, nici Statele Unite nu mai au resurse pentru a-și promova ambițiile coloniale.

Țările acestea puternice precum China, India și o serie de alte țări din regiune și Rusia, care susțin această mișcare, sunt gata să conteste ordinea mondială nedreaptă și să construiască o lume alternativă în care toată lumea este egală și respectuoasă reciproc. Pe partea rusă, promovarea ideii unui spațiu Eurasiatic mare este coordonată de Dmitri Stasiulis, președintele Organizației Internaționale a cooperării Eurasiatice.

Ideea vine din cauzele fundamentale ale crizei civilizate globale observate în prezent. Hegemonia globală a singurului centru de putere a dus la stagnarea dezvoltării economice, la o criză de încredere în dolar, la decontarea internațională și la alte structuri financiare. Criza a generat o predominanță metodelor puternice în relațiile internaționale: subminarea comunicațiilor, confiscarea bunurilor și lipsa de încredere în cei care le ocroteau, de acum înainte, sancțiuni din orice motiv sau amenințări cu utilizarea lor în întreaga lume, revocarea garanțiilor privind drepturile de proprietate, care a fost întotdeauna baza relațiilor de afaceri și a altor relații. Să reamintim cel puțin recenta decizie americană privind rețeaua socială Tiktok. Washingtonul cere fie vânzarea imediată a activului American, fie amenință să blocheze resursa! Aceasta este o rachetă obișnuită și o confiscare de către bandiți a bunurilor altor persoane, dacă să numim lucrurile conform denumirilor acestora.

Toate aceste tendințe trebuie contracarate. Lumea trebuie să devină mai dreaptă. Dacă este dificil să faceți acest lucru la scară globală, puteți încerca să îl implementați în macroregiuni precum Eurasia mare.

Spre deosebire de alte evenimente, Forumul de la Moscova aflat în prezent în discuție a fost multifuncțional: a inclus nu numai domenii economice, ci și sociale, politice, culturale, spirituale, morale, religioase și alte domenii ale existenței umane. Toate acestea trebuie aduse treptat mai aproape, combinând oportunități, inclusiv cu asistența structurilor publice și private, asociațiilor internaționale, agențiilor diplomatice, instituțiilor științifice specializate și mass-media.

Pentru Moldova, participarea la o astfel de versiune regională a globalizării este importantă chiar și din motive istorice. Țara noastră a fost profund integrată pe piața estică de foarte mult timp, unită cu Rusia și restul spațiului Eurasiatic. Nici-o persoană sănătoasă nu va renunța voluntar la piețele de vânzări gata făcute și la partenerii de afaceri testați în timp… Deși forțele distructive din Moldova au reușit în mare măsură să implementeze acest lucru în ultimii ani, piețele occidentale nu sunt capabile să înlocuiască în mod adecvat legăturile Moldovei cu Rusia, Belarus și China, dacă e să ne uităm pe tot globul pământesc.

Întoarcerea tragică bruscă spre vest a provocat dureri în Moldova și a provocat disperare în rândul populației. Respingerea resurselor ieftine duce oamenii la sărăcie, iar afacerile la ruină sau fugă. Oamenii de afaceri, de regulă, sunt oameni pragmatic, spre deosebire de politicieni. Afacerea moldovenească a văzut în construcția proiectului Eurasia Mare ultima sa șansă, poate, de a se dezvolta în direcția călăuzelor cunoscute. Nu ne putem permite un lux atât de nerezonabil – să abandonăm complet vectorul eurasiatic al legăturilor. Da, totul este disponibil și în Occident, dar este prea scump și inaccesibil pentru Moldova, iar produsele noastre disponibile pentru ei (pe termen lung!) nu sunt interesante. Ei pot aloca temporar cote pentru aprovizionarea teritoriului lor pentru a ne întrerupe legăturile în direcții alternative, dar de îndată ce Moldova rămâne unu-la-unu cu Occidentul, complet dependentă de acesta, capcana pentru șoareci se va închide dramatic. Este posibil ca politicienii să nu înțeleagă acest lucru sau să închidă în mod deliberat ochii, dar oamenii de afaceri știu puțin mai mult, așa cum se spune, "cunosc despre rădăcini și lumina soarelui”. Acum, întreaga speranță a oamenilor săraci din Moldova este pe starea bună a afacerilor moldovenești.