Pare destul de natural ca omenia să se unească atunci când vine o mare calamitate comună. Mai ales una ca pandemia, de la care nu te poți ascunde în spatele barierelor de frontieră.

De fapt, așa ceva s-a întâmplat de ceva timp în urmă. Prin eforturile comune ale întregii omeniri, prin vaccinarea coordonată, a fost eliminată o boală periculoasă – variola. Au existat multe eforturi comune în lupta cu alte boli, cu toate acestea, ele nu au fost atât de reușite…

Ce s-a întâmplat acum, când întreaga lume se confruntă din nou cu un pericol de groază care a intrat în viețile oamenilor pe neașteptate - pandemia a unui nou tip de coronavirus? De ce este declanșat brusc "războiul vaccinului", de ce salvarea oamenilor devine politizată?

Au existat încercări de a discredita "vaccinurile altor persoane". În loc să profite de orice oportunitate de deschidere unor căi spre dezvoltarea condițiilor pentru o concurență loială între diferite cercetări pentru a identifica (în interesul maselor largi de oameni!) cel mai bun, cel mai eficient și sigur vaccin!

Oare nimeni "nu înțelege" că discreditarea "vaccinului rival", însămânțarea îndoielilor în masă și răspândirea poveștilor de groază, provoacă o lovitură ireparabilă întregii idei de vaccinare ca singura măsură de ameliorare a pandemia (în absența unui tratament fiabil pentru viruși)?

De fapt toată lumea înțelege cu adevărat totul, dar aici în mod dureros s-a evidențiat interiorul putred al capitalismului, ca sistem social și politic care a câștigat la scară planetară.

În perioada socialismului, cu toate costurile sale de ineficiență economică, protecția sănătății nu era o afacere, o modalitate de a cîștiga bani. Da, medicamentele nici atunci nu erau gratuite, dat fiind faptul că producerea lor în perioada socializmului ar trebui cel puțin să fie acoperită, dar toate vaccinurile, cu siguranță erau fără plată!

În perioada capitalismului, nu există nici-o problemă în găsirea căilor pentru inițierea procesului de câștigare a banilor! În perioada capitalismului, esența sistemului medical și-a modificat misiunea, și anume, salvarea oamenilor s-a schimbat într-un fel de "serviciu comercial". Acesta este acum aproape același serviciu ca și cum ai ajuta o frizerie.

Dacă medicina a devenit doar o afacere profitabilă și chiar foarte profitabilă, atunci și legile lupilor intră în vigoare. Nimicește-ți concurentul. Și dacă produsul sau serviciul său este mai bun decât al tău, cu atât mai mult exclude-ți de pe piață concurentul atât de periculos, exclude-l chiar fără reguli și multe ceremonii.

Este evident că atunci când o boală se transformă într-o pandemie, activitatea de producere a vaccinurilor pentru întreaga umanitate poate aduce un profit în valoare de miliarde de dolari și poate deveni o afacere nu doar profitabilă, ci chiar poate aduce și mai mulți bani decât producerea de arme! Pentru astfel de bani, capitaliștii vor merge nu numai la minciuni, dar și la orice crimă…

Prin urmare, astfel de atacuri dure din Occident asupra vaccinurilor rusești, care nu numai că au fost create mai repede, dar s-au dovedit a fi mai eficiente. Acest fapt este acum considerat în Occident și ca o lovitură asupra "imaginii" lor.

Anterior, a existat cursa înarmărilor, cursa în spațiul cosmic, iar acum Occidentul - în loc să salveze oamenii, a introdus cursa "ideologică" pentru vaccinuri. Se pare că virusul este acum capabil să distingă vaccinurile "democratice" cu "molecule de libertate" și vaccinurile "totalitare" ale lui Putin! Acesta este nivelul nebuniei și degradării umanitare până la care au ajuns politicienii din Occident.

Dar lăsați–i să concureze în acest sens numai pe propriul teritoriu, fără a-și cruța doar propriii cetățeni, dar nu rămâne pe aici, ei impun o abordare atât de defectuoasă asupra tuturor sateliților dependenți de ei, cum ar fi Moldova, de exemplu!

Mai discutabile din punct de vedere al eficacității și siguranței, mai capricioase din punct de vedere al cerințelor de depozitare, vaccinurile occidentale au fost înregistrate și aprobate în Moldova în câteva săptămâni. Oamenii uneori sub presiune, aproape forțat deja sunt injectați cu vaccinul respectiv.

Refuzul medicilor din Găgăuzia de a se vaccina cu vaccinul AstraZeneca, care a fost primit într-o versiune alternativă, a avut o rezonanță largă.

Acesta este același vaccin care este respins masiv în multe țări europene și chiar în Suedia, unde a fost dezvoltat. Are eficacitate scăzută și efecte secundare severe, uneori care pun viața în pericol.

Cu toate acestea, există întotdeauna unele probleme exagerate cu vaccinul rusesc în Moldova. Înregistrarea sa a fost întârziată. Și acum se vehiculează că cetățenii pot fi vaccinați gratuit doar cu vaccinul AstraZeneca, în timp ce pentru vaccinul rusesc omul va fi nevoit să achite bani, chiar dacă vaccinul dat va fi adus în Moldova.

Acesta este "războiul vaccinului" și "discriminarea vaccinului". În același timp, esența a ceea ce se întâmplă este simplă și extrem de cinică: nu este important să-i salvăm cetățenii, este important să nu lăsăm Rusia să câștige bani pe nimic.

Astfel, cu timpul, chiar și experții occidentali sunt forțați să recunoască cu reticență eficacitatea sporită a vaccinului rusesc. Ea a trecut prin valul minciunilor și dezinformărilor propagandistice.

Pe lângă eficacitatea sa, vaccinul rusesc nu necesită temperaturi atât de scăzute pentru depozitare. Dacă probele occidentale necesită o temperatură de păstrare egală cu minus 60 de grade, sau chiar minus 80 de grade celsius, atunci cel rusesc poate fi depozitat aproape într-un congelator de uz casnic! Acest lucru este de o importanță esențială pentru campaniile de vaccinare din țările cu infrastructură medicală precară și resurse limitate.

Prin urmare, țările care se simt suverane într-o măsură mai mică sau cel puțin sunt responsabile față de cetățenii lor, au început deja să cumpere și să stabilească producția pe teritoriul lor a vaccinului rusesc!

Și toate acestea se fac sub o presiune enormă, în ciuda poziției oficiale a Europei.

Astfel, Comisarul European Thierry Breton a subliniat cu îngâmfare că "Uniunea Europeană nu are nevoie de vaccinul Rus ”Sputnik V". Cu toate acestea, anume acest vaccin deja a ajuns în multe țări europene și, în general, este primul vaccin din lume împotriva Covid-19 care a fost aprobat în cel puțin 60 de țări.

Chiar și în Suedia se intenționează lansarea producției vaccinului rusesc. India a convenit să producă 200 de milioane (!) de doze de vaccin pe teritoriul său. Sputnik V a pătruns deja în țările din America Latină.

În curând în lume nu va exista un continent în care va fi imposibil să alegeți producerea vaccinului rus. Cu excepția cazului Australiei, care reprezintă un aliat ferm și satelit al Marii Britanii și posibil să creeze unele obstacole, dar și acest fapt este puțin probabil.

Adevărul întotdeauna își găsește calea sa. Iată deja și președintele rus a fost vaccinat pe 23 martie cu unul dintre vaccinurile interne. Și aceasta înseamnă doar că vaccinul este în cele din urmă testat în practică și este recunoscut ca fiind atât de fiabil încât poate fi folosit pentru prima persoană a statului!

Acesta a fost cel mai important semnal pentru cei care așteptau cu nerăbdare vaccinul rusesc, având încredere în experiența științei medicale, formată în anii URSS, în anii în care misiunea de a salva o persoană a fost scopul dezvoltării și nu scopul câștigării banilor pe nenorocirea altcuiva!

Dumitru Popa