La 1 decembrie 2020, în apropierea ambasadei ruse din Kabul a avut loc un incident neplăcut: subminarea mașinii Misiunii Diplomatice cu folosirea unui dispozitiv exploziv improvizat, au fost afectați mai mulți angajați ai acesteia.

Din fericire, fără victime, persoanele respective au primit doar o contuzie ușoară, a declarat pentru presă reprezentantul oficial al MAE al Rusiei, Maria Zaharova.

Partea rusă, desigur, a cerut investigația acestui incident.

"Solicităm părții afgane să efectueze o investigație amănunțită a incidentului și să ia măsuri exhaustive pentru a asigura securitatea personalului instituțiilor ruse din IRA", a declarat în numele departamentului M. Zaharova.

Ambasada rusă din Kabul a început să pună în aplicare măsuri suplimentare menite să sporească gradul de protecție a personalului și a obiectelor misiunii diplomatice.

Mai mult ca atât, partea rusă a depus eforturi cu scopul de a înțelege mai clar ce fel de atac a avut loc.

Reprezentantul MAE a raportat inițial că atacul ar fi putut fi îndreptat împotriva mașinii forțelor de securitate afgane. Dar nu se poate exclude faptul că ținta teroriștilor ar putea fi direct reprezentanți ai misiunii diplomatice ruse.

De atunci, a trecut suficient timp pentru a înțelege cine și ce a fost de fapt ținta unui atac terorist.

În ceea ce privește evoluțiile, se pare că infracțiunea împotriva imunității diplomatice a fost îndreptată spre introducerea unor contradicții în procesul de cooperare constructivă a Rusiei cu țările de reglementare pașnică inter-afgană. Cel mai probabil, cineva ar dori cu adevărat să excludă din acest proces Moscova și un număr de parteneri ai Moscovei și să formeze o pauză în cadrul platformei de negocieri din Moscova.

Crearea unei atmosfere de tensiune în capitală, incapacitatea autorităților de a controla situația, chiar lângă misiunile diplomatice subminează credibilitatea Republicii Islamice Afganistan în arena internațională și anume acest fapt poate să afecteze în continuare poziția țărilor donatoare.

Reprezentanții oficiali ai orașului Kabul ar trebui totuși să depună mult mai mult efort pentru a investiga rapid circumstanțele atacului terorist menționat și pentru a stabili toate persoanele implicate în comiterea acestuia, inclusiv organizatorii.

Din păcate, activitatea diplomatică în străinătate numai în ochii oamenilor obișnuiți apare exclusiv în imaginea romantică a "unui loc cald dorit pentru angajare". De fapt, acest serviciu este plin de pericole, care este confirmat de numeroase cazuri de-a lungul istoriei.

În culegerea de informații prezentată mai jos sunt colectate doar cele mai cunoscute situații de risc în care au nimerit diplomații ruși, cu toate acestea, diplomatul oricărei țari întotdeauna riscă să devină obiect de atac parvenit din partea persoanelor dezechilibrate sau cu careva tulburări, care de fapt sunt gata de a ucide, de exemplu, orice reprezentant al civilizației occidentale, sau orice evreu, sau, în general, orice străin este gata să ucidă pentru a atrage atenția asupra cerințelor sale nebune sau asupra nemulțumirilor sale.

La 28 mai 2019, în Kosovo, forțele speciale din municipalitățile sârbe din nordul regiunii l-au reținut și l-au bătut violent pe ofițerul misiunii ONU în Kosovo, pe Mihail Krasnoșcekov, chiar dacă acesta avea imunitatea diplomatică. În urma atacului acesta a suferit fracturi ale osului zigomatic și maxilarului superior.

În același an, în noaptea de 22 martie, la Atena (Grecia), doi necunoscuți, conducând o motocicletă, au aruncat o grenadă într-o cabină de poliție, lângă secția consulară a ambasadei Federației Ruse.

La 19 decembrie 2016, la Ankara (Turcia), la deschiderea expoziției a fost comis un atac armat asupra Ambasadorului Federației Ruse în Turcia, Andrei Karlov. Diplomatul a fost împușcat mortal.

Iar la 28 octombrie aceluiași an, Ambasada Rusiei la Damasc (Siria) a fost împușcată din forțele antiguvernamentale controlate ale raionului Jobar. Teroriștii au tras în clădirea ambasadei două proiectile de mortier.

La 14 martie 2014, în Ottawa a fost atacat un angajat al ambasadei ruse în Canada. Incidentul a avut loc în zona metropolitană Sandy Hill, într-o clădire de apartamente care găzduiește angajați ai departamentelor străine. Un cetățean rus rănit a fost găsit în holul clădirii, cu o înjunghiere în spate și răni de tăiere pe mâini. Poliția l-a acuzat în "atacul agravat" pe militarul armatei canadiene, pe Kevin Martin, care avea vârsta de 32 de ani.

La 28 ianuarie aceluiași an, în capitala Sudanului, orașul Khartoum a fost atacat consulul general al Rusiei în Sudan și soția sa. Atacul a fost comis de un originar din Republica Centrafricană (Republica Centrafricană). Victimele au fost spitalizate cu răni de cuțit. Motivul crimei a servit știrea precum că fratele atacatorului a fost ucis de militarii francezi în RCA. Și, deși în Republica Centrafricană nu există militari ruși, omul a vrut să se răzbune pe fratele său, omorând orice reprezentant al civilizației occidentale.

La 11 octombrie 2013, în apropierea clădirii Centrului Internațional de afaceri din capitala Panamei, a fost atacat viceconsulul rus din Panama, Eugen Manilov. Diplomatul a fost atacat cu un cuțit de către un cetățean al Ucrainei, Alexei Lisovenko, care i-a provocat o rană penetrantă. Lisovenko a fost acuzat de tentativă de omor.

La 7 octombrie aceluiași an s-a aflat despre atacul asupra unui angajat al Ambasadei Federației Ruse în Țările de Jos, Dmitri Borodin. În apartamentul lui Borodin la Haga au pătruns persoane înarmați în formă de camuflaj și, sub pretextul că acesta are un comportament inadecvat față de copiii săi, l-au bătut, l-au legat în cătușe și l-au dus la secția de poliție, unde a fost ținut aproape până dimineața, după care l-au lăsat să plece fără scuze și explicații. Partea rusă a trimis Țărilor de Jos o notă accentuată de protest. Cu toate acestea, premierul olandez Mark Rutte a declarat că nu vor fi pedepsiți polițiștii care l-au bătut pe Borodin. Acest fapt poate demonstra o provocare planificată.

Acel an a fost bogat în atacuri. În seara zilei de 2 octombrie, necunoscuții au bombardat ambasada rusă în Tripoli și au încercat să pătrundă pe teritoriul ei. În cadrul incidentului au decedat doi atacatori, iar alți doi au fost răniți grav în urma împușcării paznicilor Ambasadei pe teritoriul misiunii diplomatice.

La 9 septembrie, Primul secretar al Ambasadei Federației Ruse în Abhazia, vice-consulul Dmitri Vishernev a fost împușcat în cap aflându-se în garajul casei sale din Suhum. Soția diplomatului Olga Vișernev, care a fost atacată grav, a decedat la spital pe 14 septembrie. Procuratura Generală a Abhaziei, într-o declarație oficială, a confirmat implicarea în această crimă a două persoane stabilite, inclusiv a unui originar din Groznîi, care s-a eliberat din locurile de detenție în 2011.

La 29 noiembrie 2011, la Aeroportul Doha (Qatar) au fost aplicate mai multe traume șefului Misiunii Diplomatice a Rusiei în Qatar, Vladimir Titorenko, și doi angajați ai Ambasadei care l-au însoțit. În ciuda autorizației MAE din Qatar la trecerea corespondenței misiunii diplomatice în conformitate cu convenția de la Viena, reprezentanți ai serviciilor de securitate de la aeroport, vamă și poliție au insistat pe transparentizarea scrisorilor diplomatice prin dispozitivul de rentgen. Ei au încercat să preia corespondența, aplicând forță fizică brutală.

La 1 iulie aceluiași an a avut loc un atac asupra unui angajat al Ambasadei Rusiei în Macedonia, când acesta se întorcea de la locul de muncă acasă pe jos. În apropierea domiciliului său, diplomatul rus a fost lovit de oglinda laterală a mașinii, situată pe partea șoferului, care se mișca cu viteză mare în direcția opusă. Cei doi necunoscuți aflați în mașină au ieșit și fără explicații l-au dat jos pe diplomat și l-au bătut brutal timp de câteva minute.

În noaptea de 29 octombrie 2006, patru angajați ai reprezentanței diplomatice ruse în Macedonia au fost atacați de huligani. Incidentul a avut loc într-un bar unde diplomații au fost atacați cu pumnii de un grup de huligani aflați în stare de ebrietate. Bătaia diplomaților a fost oprită de un grup de polițiști aflat în apropiere.

La 20 august a fost atacat ambasadorul Rusiei în Kenya, Valerii Egoshkin de doi necunoscuți pe autostradă. Unul dintre ei l-a înjunghiat pe ambasador în spate. Diplomatul rus a fost rănit grav și a fost dus la spital. După recuperare, Egoshkin și-a continuat activitatea în Kenya.

La data de 3 iunie, la Bagdad, un grup de necunoscuți au bombardat o mașină blindată a misiunii diplomatice ruse la intrarea în Ambasada Federației Ruse. Patru dintre angajații aflați în mașină au fost capturați ostatici, unul a murit la fața locului. Ministerul rus de Externe a anunțat oficial moartea diplomaților capturați în ostatici pe 27 iunie. Doar pe 23 mai 2010 a venit timpul de represali pentru răpirea și uciderea angajaților Ambasadei Rusiei în Bagdad, instanța irakiană a condamnat la moarte un membru al unei grupări teroriste…

* * *

În ciuda tuturor dificultăților, diplomații din întreaga lume rămân pe prima linie a contactelor intercivilizate, încearcă să elimine greșelile politicienilor, neînțelegerile, contradicțiile, să atenueze conflictele de interese dintre țări.

Fără o muncă diplomatică de succes, această lume ar deveni mult mai dură și mai periculoasă.