Competițiile internaționale de amploare reprezintă niște evenimente magice pentru sportivii care, după mulți ani de muncă dificilă, au șansa de a deveni eroi și de a-și justifica cumva aceste eforturi colosale depuse, precum și sănătatea epuizată în urma antrenamentelor necontenite.

Pentru unele țări este și un târg de demonstrare a aroganței, un motiv în plus pentru compararea sportivilor.

Și pentru a câștiga în cauza vanității, după cum știți, toate mijloacele sunt binevenite, în special când e vorba de victoria propriilor sportivi. Având scopul acesta unele țări își pot permite totul, chiar și nimicirea sub orice preț a adversarilor, călcarea lor în piciore și înjosirea acestora până la maxim.

După cum s-a dovedit, toate activitățile și retorica publică a autorităților care controlează utilizarea substanțelor interzise în sport se bazează pe acest lucru.

Există o astfel de unitate în lume - Agenția Mondială Anti-Doping (WADA) - despre care în ultima perioadă nu a auzit doar bursucul din pădure. Chiar și oamenii care sunt departe de sport, vrând nevrând au auzit deja despre scandalurile în care această abreviere a fost implicată.

Din păcate, omenia tinde să politizeze orice domeniu al concurenței: știința, spațiul cosmic și arta. Dar sportul, datorită emoțiilor, entuziasmului și simplității, accesibilității și clarității oricărei mulțimi este politizat într-o măsură inadecvată.

Acest lucru este destul de regretabil, deoarece în Grecia antică, sportul și jocurile sportive olimpice, în special, au servit exclusiv păcii. Este bine cunoscut faptul că chiar și toate conflictele militare au fost sistate în timpul desfășurării acestor competiții!

Agenția WADA a fost concepută pentru asigurarea onestității și dreptății, din păcate, a fost atrasă în confruntarea globală a titanilor lumii. Rivalitatea dintre principalii jucători globali din trecut - Statele Unite și Rusia, prin inerție, în spiritul tradițiilor Războiului Rece, a continuat și astăzi, după o scurtă dezghețare. Și sportul a fost din nou implicat în această confruntare.

Boicotarea sau cel puțin defăimarea oricăror Jocuri Olimpice de pe teritoriul Rusiei este o tradiție tristă a tehnologilor occidentali, specialiștilor în incitarea neîncrederii. Dar acum la instrumentele existente s-au adăugat și unele mai noi, și anume cele ce atrag atenția sporită asupra tuturor sportivilor ruși, care sunt cercetați privind utilizarea substanțelor interzise și dopajului", cu aprobarea și încurajarea deplină a utilizării acestora de către sportivii "potriviți", adică pentru cei americani.

America ar trebui să câștige mereu, nu-i așa? Și nimeni nu trebuie să se îndoiască de măreția și hegemonia inimitabilă a unei singure țări de pe planetă – Statele Unite.

Oh, cu ce amploare și diligență WADA s-a bucurat și a pedepsit încălcările antidoping detectate și imaginare ale sportivilor ruși și, în general, partea rusă! Justiția onestă și integră parcă a coborât din cer într-o formă semi-divină…

Și toate acestea ar fi continuat la nesfârșit, dar într – o zi a izbucnit un fulger: grupul de hackeri Fancy Bear a reușit să spargă baza de date antidoping ADAMS. Documentele WADA care confirmă faptul că sportivii americani de frunte - surorile Williams, Biles, precum și jucătoarea de baschet al echipei naționale americane Elena Delle Donne - au folosit dopajul și un buchet de substanțe interzise. Cel mai interesant lucru despre acest scandal este că WADA era conștientă de încălcările comise și nu doar nu le-a observat ci a acționat ca un furnizor de "indulgențe" pentru oamenii potriviți!

Potrivit documentelor care au apărut, Biles (care a devenit campion olimpic de patru ori la Jocurile de la Rio de Janeiro), în luna August a acelui an, a avut în mod repetat rezultate positive în urma examinărilor la dopanți. În sângele ei de patru ori (!) s-a găsit metilfenidatul psihostimulant.

Documentele care au intrat în rețea indică faptul că gimnasta a primit permisiunea medicului de a lua un medicament interzis. Dar Biles nu s-a limitat la asta, folosind amfetamine, pentru utilizarea cărora avea permisiunea WADA!

Surorile Williams sunt, de asemenea, acuzate că folosesc medicamente care îmbunătățesc performanța.

Astfel, Serena Williams a luat oxicodonă (un analgezic, un opioid semi-sintetic), hidromorfonul opioid, prednisonul, prednisolonul și metilprednisolonul.

Venus Williams a primit permisiunea WADA de a utiliza prednison, prednisolon, triamcinolon (un glucocorticosteroid sintetic) și formoterol.

Despre esența acestor substanțe periculoase într-un interviu acordat TASS a vorbit fostul șef al agenției ruse Anti-Doping Nikolai Durmanov:
"Este vorba despre substanțe foarte puternice, extrem de neobișnuite pentru sport, de fapt, droguri. Posesia ilegală a acestora în majoritatea țărilor, inclusiv în Rusia, amenință cu termeni foarte lungi.
În această listă, amfetamina și opiaceele, oxicodona și hidromorfonul sunt cele mai puternice psihostimulante și analgezice. De obicei, substanțele de această putere sunt folosite pentru pacienții ce suferă din cauza bolilor incurabile, iar aici-campioni olimpici."

Medicamentele care sunt concepute pentru a ușura suferința pacienților ce se află la patul de moarte din cauza cancerului sunt prescrise sportivilor de frunte! De fapt în urma recomandărilor medicilor și oficialilor din domeniul sportului! Sacrificarea oamenilor vii, a sportivilor talentați (eventual) - de dragul ambițiilor și vanității statului ... Americanii sunt gata să-și aducă chiar până la moarte compatrioții săi doar pentru a-și demonstra puterea și statornicia în fața rușilor.

Aceasta nu este o glumă.

De exemplu, substanța hidromorfonul este aproape identică cu morfina. Este inclusă în lista medicamentelor interzise.

Aceasta este substanța care a ucis-o pe Maggie Schilling, care a fost răpită și torturată până la moarte de cuplul Castello.

Poate că acest medicament își datorează popularitatea prietenei basistului legendarului Sex Pistols Sid Vicious, Nancy Spudgeon, care aștepta livrarea unui lot mare de hidromorfon la Hotelul Chelsea din New York înainte de moartea sa.

De asemenea, celebrul cântăreț Prince a murit din cauza unei supradoze de analgezice.

WADA își permite în mod constant să fie condusă de nas de întreaga comunitate sportivă mondială. Apoi, brusc, schiorii campioni, după cum se dovedește, "suferă de astm" și au nevoie de cele mai puternice bronhodilatatoare, apoi analgezice inadecvate (droguri), apoi altceva de genul ăsta…

Dacă ești astmatic, ce faci în sportul mare? Practică educația fizică pentru îmbunătățirea sănătății! Practică exerciții de respirație terapeutică la domiciliu. De ce de fapt ești "campion olimpic"?

Din păcate, reglementările WADA și Agenției americane Anti-Doping sunt aranjate astfel încât să le permită să ... refuze să dea explicații! Ei susțin că este un secret medical!

Acestea sunt standardele duble…

În loc să înceapă să dea explicațiile așteptate, în loc să-și ceară scuze și să inițieze procesul de demisionare în rândul funcționarilor WADA, această organizație a început să caute de unde cresc mâinile hackerilor, în interesul căror persoane au scurs "informații secrete" publicului!

Ca și cum acesta este principalul lucru! Adică, dacă am furat mașina altcuiva, nu este vina mea că am fost expus acestei infracțiuni, ci celui care a aflat despre asta într-un fel și a raportat poliției sau întregului public!

"WADA îi pare foarte rău pentru cele întâmplate și este îngrijorată de amenințarea pe care o poate prezenta divulgarea informațiilor confidențiale despre sportivii deveniți campioni ilegal" – acesta este totul ceea ce îi interesează pe funcționarii vinovați de standarde duble în această situație!

Ni se pare că amenințarea în acest caz este doar în legătură cu reputația WADA în sine. După întâmplările acestea ar trebui să aibă loc schimbări foarte semnificative în componența agenției și în regulile activităților sale, în special, în ceea ce privește o mai mare transparență și publicitate. O organizație creată pentru combaterea încălcărilor nu ar trebui să devină un acoperiș pentru astfel de încălcări, nu ar trebui să tolereze astfel de acțiuni ilicite.

Și dacă WADA nu este capabilă să tragă concluziile corecte, poate ar merita să începem să ne gândim la o reformă radicală a acestei organizații chiar acum și nu numai organizații date dar și a întregului sistem mondial anti-doping!

Sportul echitabil este sub mare amenințare atâta timp cât există astfel de standarde duble. Și dacă sportul nu este corect, orice sentiment de concurență dispare. Semnificația tuturor sporturilor, ca fenomen al culturii umane, dispare.

Dumitru Popa