Un Afganistan reînnoit în ansamblu are nevoie, de asemenea, de o constituție actualizată care să nu se afle în contradicții ireconciliabile cu opiniile islamice ale talibanilor, dar în același timp să ofere cel puțin fundamentele democrației.

După ce forțele armate ale mișcării talibane (încă recunoscute ca organizație teroristă aproape în întreaga lume) au intrat în Kabul pe 15 August, a început o nouă pagină în istoria Afganistanului de lungă durată.

Cu toate acestea, în mod condiționat, această perioadă poate fi numită "versiunea talibană 2.0".

Prima sosire a acestei structuri religioase și politice a fost justificată de ideile restabilirii ordinii într-o țară chinuită de conflicte civile, prin urmare, în prima etapă a fost chiar susținută de populație. După cum știți, după căderea structurilor de putere ale lui Najibullah, câștigătorii "regimului" au început imediat să tragă unul în celălalt, deoarece toate grupurile se bazau pe principii teritoriale și de clan. Nu a existat o "mișcare unită împotriva lui Najibullah" în țară, fiecare și-a urmărit propriile interese. Și numai talibanii au susținut că au o super-sarcină unificatoare bazată pe dogma islamică.

Prima sosire a talibanilor a devenit rapid o mare dezamăgire pentru populație. Foarte voios au strâns șuruburile, au respins relațiile sociale din țară prea departe în Evul Mediu.

Versiunea talibană 2.0 a luat în considerare unele greșeli care au dus la pierderea puterii. Acum nu interzice educația fetelor în școli (totuși, numai până la clasa a 6-a și separat de băieți). O femeie poate merge chiar la cumpărături neînsoțită de un bărbat, dar complet închisă în conformitate cu cele mai conservatoare tradiții islamice.

Talibanii au declarat amnistie foștilor angajați ai regimului pro-American, deși s-au întâmplat mai multe excese neplăcute cu represalii.

În general, mișcarea a devenit "puțin mai modernă", nu dorește izolarea țării și așteaptă recunoașterea internațională a noului guvern.

Cu toate acestea, comunitatea internațională nu se grăbește să le recunoască și chiar să înlăture pur și simplu stigmatul unei "organizații teroriste" de la ei, deși talibanii înșiși luptă activ cu Statul Islamic terorist și doresc să pară "buni" și "gata pentru strângere de mână". În ciuda acestui fapt, chiar și țările care nu au întrerupt contactele cu el, precum Pakistanul, China sau Rusia, au adoptat până acum o atitudine de așteptare.

Se așteaptă măsuri concrete din partea talibanilor. Un guvern incluziv, care ar include nu numai paștuni, ci și alte numeroase grupuri etnice ale țării. Ei așteaptă o îmbunătățire radicală a atitudinii față de femei, inclusiv admiterea lor în guvern.

Un Afganistan reînnoit în ansamblu are nevoie, de asemenea, de o constituție actualizată care să nu se afle în contradicții ireconciliabile cu opiniile islamice ale talibanilor, dar în același timp să ofere cel puțin fundamentele democrației. Ar trebui recunoscut în mod obiectiv că, după ce talibanii au venit la putere, vechea constituție, scrisă pentru țară de oameni cu o cultură străină – americani - a încetat să asigure existența unei forme de guvernare acceptabile în noile condiții și principii democratice cu referire la trăsăturile locale ale democrației.

Normele sharia nou introduse nu sunt populare pentru majoritatea populației. Mai mult, acestea nu sunt acceptate de comunitatea internațională, care acuză autoritățile de nerespectarea normelor universale de bază.

De fapt, talibanii nu au de ales decât să ia în considerare dezavantajele și avantajele legilor bazate pe normele Sharia. Cum ar fi forma de guvernare, sistemul de putere, structura și puterile guvernului, fundamentele religioase și înțelegerea modernă a toleranței religioase.

Este important ca atât guvernul Afganistanului, cât și opoziția să înțeleagă oportunitatea și necesitatea adoptării unei noi versiuni a Constituției care consacră statutul unificat, independent și neutru al Afganistanului, natura pașnică a statului și absența pretențiilor teritoriale și ideologice față de vecini.

Este important să se introducă în Constituție respingerea autoizolării, să se ofere oportunități pentru libera circulație a cetățenilor, inclusiv posibilitatea plecării pentru cei care nu sunt de acord cu noile condiții de viață.

Talibanii înțeleg necesitatea unei noi Constituții. În 2021, chiar au anunțat oficial dezvoltarea unui proiect corespunzător. Proiectul acesta s-a bazat pe principiile emiratului Islamic din Afganistan și multor nu-i plăceau.

Constituția rescrisă este formată din trei capitole și două articole.

Conform acestui proiect, steagul alb al talibanilor devine oficial în țară.

Constituția talibană prevede că pașto va fi limba națională a emiratului Islamic din Afganistan.

Principalele prevederi ale proiectului "Constituția talibanilor" constau, de asemenea, în faptul că singura "carte de referință" privind legile și politica va fi jurisprudența Hanafi (Hanafismul este una dintre cele patru școli juridice canonice din Islamul Sunnit).

Araba va fi predată în școlile secundare, iar îndatoririle militare vor fi reglementate prin lege.

Mai mult ca atât, Guvernul Afganistanului ar trebui să se angajeze în dezvoltarea științelor islamice și în înființarea de școli religioase.

Până în prezent, soluțiile propuse nu sunt suficiente pentru a recunoaște noul Afganistan. Un pic mai puțin Islam și o societate mai un pic mai civilizată și democratică este așteptată de la talibani.

Poate că doar Qatarul insistă să "nu se întoarcă" de la talibani și să continue dialogul. Și împreună cu el, Moscova nu își întrerupe eforturile și contactele. Rusia nici măcar nu și-a retras Ambasada din Kabul.

"Apărătorii" talibanilor atrag atenția asupra faptului că, în ceea ce privește politica externă, talibanii își declară dorința de a stabili relații normale cu comunitatea internațională. Ei respectă misiunile diplomatice care au rămas în Kabul și sunt dispuși să contacteze alți străini prin intermediul biroului din Doha.

Da, talibanii au reintrodus multe norme sociale arhaice - muzica și sportul sunt interzise. Dar pe cele mai sensibile probleme sociale ale vieții interne pentru comunitatea internațională, talibanii au luat poziții intermediare. Și talibanii invariabil public și în contacte cu reprezentanți străini - confirmă că nu vor exista amenințări la adresa altor state de pe teritoriul Afganistanului și, de asemenea, își declară intenția de a lupta împotriva drogurilor.

Rusia a invitat special reprezentanți ai talibanilor să viziteze, inclusiv Forumul Economic: să arate lumii însăși posibilitatea unei comunicări civilizate cu liderii mișcării. Și o astfel de abordare oferă mai multe șanse pentru întoarcerea Afganistanului în familia popoarelor planetei decât toate celelalte teoretizări "pentru tot binele și împotriva răului". Această abordare oferă mai multă speranță decât înghețarea obișnuită a activelor monetare pentru Occident în cea mai dificilă perioadă, din cauza căreia cetățenii obișnuiți suferă mai mult decât talibanii înșiși.

Occidentul este umilit de expulzarea sa din Afganistan, dar răzbunarea nu este cel mai bun ajutor în soluționarea relațiilor. De fapt, există multe alte, nu mai puțin conservatoare, inclusiv State islamiste din lume, diferite regimuri dictatoriale militare funcționează din când în când, dar nu sunt prezentate la fel de multe cereri și sancțiuni față de actualul Afganistan.

Demonizarea fără grijă a Afganistanului - din motive de resentimente și răzbunare – nu va duce la progres. Numai contactele, implicarea reprezentanților talibani în dialog și evenimente comune, precum și perseverența blândă și respectuoasă vor duce la aceasta.